Arbejder du med Jungiansk Typeindeks? Lær af Dansk Erhvervs chefkonsulent Jens Teisen, der har gode erfaringer med kollektive tilbagemeldinger i en styret proces.
Af Pia Fuglsang Bach, CfL. november 2020
Med udviklingsværktøjet JTI bliver man klogere på sig selv og sine præferencer. Man får samtidigt et begrebsapparat, der kan hjælpe med at forstå andre, og så er JTI et super godt værktøj til at styrke samarbejdet og kommunikationen blandt medarbejdere og ledere.
Sådan lyder skudsmålet fra Jens Teisen, chefkonsulent for HR og ledelse i Dansk Erhverv. Han har i mange år arbejdet med JTI, og som han selv siger, er det svært ikke at forfalde til klicheerne, når CfL med ført mikrofon beder ham vurdere Danmarks nok mest udbredte personlighedstest.
Heldigvis tøver han ikke med at tilføre nuancer:
”Alle persontypeværktøjer har deres begrænsninger. Det gælder også JTI, og gudskelov kan vores personlighed ikke uden videre kortlægges ved persontypetests. Det gør jeg meget ud af at understrege – også overfor skeptikerne.”
”JTI er et udviklingsværktøj. Brug det til det, der giver mening. Brug det til de refleksioner, som du måtte få ved at anvende værktøjet. Tænk over, om du kan gøre noget anderledes, når du rækker ud til folk, der er forskellig fra dig.”
De fire dimensioner og modpoler i JTI
Jens Teisen anvender JTI til to formål i Dansk Erhverv, men inden vi når dertil, får nye læsere pixibogsudgaven af Jungiansk Typeindeks, der som navnet siger, er udviklet på baggrund af Carl Jungs teori om psykologiske typer.
En personlighedsprofil kan ikke være rigtig eller forkert, men JTI - Jungiansk Typeindeks - er et værktøj, der kan bruges til at kortlægge, hvilken personlighedstype man har som menneske. JTI beskriver de grundlæggende forskelle mellem mennesker med afsæt i fire dimensioner beskrevet som mentale modpoler:
Ekstrovert (E) – Introvert (I)
Sansning (S) - Intuition (N)
Tænkning (T) – Følen (F)
Vurdering (J) – Opfattelse (P)
Teorien er udviklet på engelsk, hvor Vurdering er oversat fra Judgement, Opfattelse fra Perception, mens N er valgt fra iNtuition for at undgå forveksling med I’et i Introvert.
Som mennesker har vi hver især præference for enten det ene eller det andet, og når vi kender disse præferencer, giver JTI-testen os en ud af i alt 16 typekoder, der er beskrivende for vores personlighedstype.
Læs om teorien bag JTI
Åbne kurser og interne linjer
Tilbage til Dansk Erhverv, der udbyder lederudviklingsforløbet Grundlæggende Ledelse. Før kurset skal deltagerne udfylde en online JTI-personlighedsprofil, der er et væsentligt element på det indledende modul, hvor deltagerne får en større indsigt i, hvem de er, og hvad der er deres præferencer.
Også på de efterfølgende moduler bliver der arbejdet med profilerne. Det kan f.eks. være i forbindelse med deltagernes styrker og svagheder, når det handler om den vanskelige samtale, og JTI er både et grundlæggende og et gennemgående værktøj på Dansk Erhvervs lederudviklingsforløb, der strækker sig over fem moduler.
Jens Teisen, der står i spidsen for Dansk Erhvervs lederkurser, bruger desuden JTI på de interne linjer, når afdelingschefer henvender sig for at få hjælp til teamudviklingsprocesser. Internt er JTI det redskab, der hjælper teamet med at blive klogere på hinanden, på samarbejdet og den indbyrdes kommunikation.
Læs mere om JTI i artiklen: Motivation af personlighedstyper
Artiklen fortsætter under boksen