Simple regler og stopklodser
I Donald Sull’s univers er simple rules det værktøj, der skaber fremdrift i strategiprocessen, og det er ikke en facitliste.
Det er virksomheden selv, der skal definere sine simple regler ud fra, hvad der flytter forretningen, og hvor de organisatoriske knappe ressourcer spænder ben for strategien.
Et eksempel: Det nytter ikke noget, at du har et vanvittigt spændende projekt, hvis du godt ved, at virksomheden hverken har pengene eller kompetencerne. Det er uinteressant at begynde at analysere på projektet – ud med det.
Donald Sull opererer med typer af simple rules eksempelvis i form af stopklodser, der fortæller hvornår vi skal holde op med at gøre noget. Et par eksempler:
- Projektledelse: Vi ved, at når man skifter projektleder på store projekter, så får det store konsekvenser, og så kan det måske bedre betale sig at lukke projektet. Det kan være fornuftigt med en stopregel der siger, at vi stopper med projektet, når projektlederen stopper.
- Partnerskaber: Hvis vi indgår samarbejdsaftaler, skal partneren opfylde specifikke kriterier. Hvis de ikke er opfyldt, så lad os spare tid og stoppe samarbejdet.
Stå ved dine beslutninger
En af de store gevinster ved simple rules er, at beslutningsprocesser kan foregå hurtigt, og det skaber en kæmpe konkurrencefordel.
Simple rules udspringer af et studie, hvor man undrede sig over, hvorfor Yahoo i begyndelsen af årtusindet vandt kampen om platforme i et felt med fire pænt lige store udbydere.
Studiet konkluderede, at det var fordi Yahoo var meget hurtigere til at træffe beslutninger. Virksomheden havde en række enkle regler, der skulle være opfyldt for at køre, og så rykkede de.
Man taler også om ledelsesmæssig lean, der handler om at erkende, at man som ledergrupper diskuterer de samme problemstillinger med seks, ni eller 12 måneders mellemrum: Skal vi insource, skal vi outsource, skal vi handle med den og den målgruppe, skal vi udbyde en discountudgave?
Hver gang, der kommer en ny ind i ledergruppen, så tager man diskussionen igen, men hvis man som topledelse tager sig selv alvorligt, så bør det stoppe.
Donald Sull’s fortælling til os er: Træf en beslutning, stå ved den – i hvert fald et godt stykke tid – og så gider vi ikke diskutere det mere.
Gør strategien færdig
Donald Sull’s metode er især anvendelig, når strategiprocessen nærmer sig sin afslutning, for som han siger: En strategi bliver aldrig helt færdig. Han leverer så det kapitel, som mange af os springer over: Vi får aldrig gjort strategien helt eksekverbar.
Det kan godt være, vi har skrevet et 500 siders dokument, men vi skal stadig kunne svare på de fem simple spørgsmål: Hvem er kunden, hvad er det for en speciel værdi du skaber, hvordan beskytter du den, hvad er de knappe faktorer i din organisation, og hvad er så must win battles?
Det er en lakmusprøve, som enhver virksomhed bør tage. Hvis du lige har udarbejdet en ny strategi, så svar på de fem spørgsmål.
Artiklen fortsætter under boksen