Teamkompasset viser vejen til samarbejde

Sådan bruger du forskellighed og mangfoldighed som en styrke.   

Af Hafdis B. Thorsteinsdottir, Relations Manager i CfL, oktober 2020

Teamudvikling er et evigt tilbagevendende tema. På trods af coronakrise og øget hjemmearbejde, står samarbejdet og kollegaerne stadig centralt i forhold til vores trivsel og jobtilfredshed.

Mange af de opgaver, vi løser i vores arbejde, kræver, at flere bidrager med deres input og vinkel og løser forskellige dele af en opgave.

Forskellighed og mangfoldighed er værdifuldt i denne sammenhæng, fordi det sikrer, at vi kommer hele vejen rundt om en opgave.  Ligner vi hinanden for meget, risikerer vi at have de samme synspunkter og bekræfte hinanden lidt for meget, og vi risikerer at sidde fast i de samme blinde vinkler.

Forskellighed og mangfoldighed kan samtidigt udgøre en udfordring, når vi samarbejder. Vores tilgang til at løse opgaver, vores måde at kommunikere på, og vores særlige interesse for specifikke dele af opgaveløsningen er forskellige i forskelligartede teams.

Det kan skabe grobund for irritation og samarbejdsvanskeligheder, som jo ikke er befordrende for hverken effektivitet eller trivsel. 

De naturlige præferencer

Forståelse for hinandens tilgang og for værdien af hinandens forskellige bidrag kan være en væsentlig forudsætning for, hvorvidt samarbejdet bliver frugtbart eller ej.

Teamudvikling er en investering i samarbejdet, idet udvikling bidrager til skabe indsigt og styrke de relationer, der grundlæggende danner fundamentet for alt samarbejde.

Læs også: ”Deltagerne var begejstret for temakompasset, fordi de kunne se sig selv i det”

JTI er et af de værktøjer, der kan bidrage til at skabe denne forståelse og indsigt. 

Teamkompasset som værktøj bygger direkte ovenpå JTI og kæder grundlæggende typerne sammen med teammedlemmernes naturlige interesse i forskellige dele af opgaveløsningen.

Det udmønter sig i 8 forskellige teamroller som for eksempel Nytænker eller Organisator, der naturlig appellerer til forskellige typer.

Teamkompasset kan således tydeliggøre, hvilke dele af opgaven den enkelte har en naturlig interesse i at løse. Samtidigt giver det indblik i, hvor gruppen som helhed har sine naturlige styrker og blinde vinkler. 

Læs mere om Teamkompasset og find det næste kursus her

Få nyheder, tilbud og invitationer til arrangementer direkte i din indbakke

Hver måned trækker vi desuden lod om et kursus, blandt alle nye tilmeldinger til nyhedsbrevet. Læs konkurrencens vilkår og betingelser.

Du kan til enhver tid afmelde dig nyhedsbrevet igen. Se vores privatlivspolitik.

Har du spørgsmål?

Bettina Malmkvist
Senior Kompetencerådgiver

T: +45 3030 4948
M: bma@cfl.dk

Se hvordan vi beskytter dine data, i vores privatlivspolitik


Læs mere om personlighedstest

Sådan vurderer brugerne BeeTypes

Ledelsessimulatoren er både sjov og udfordrende, påpeger tre af deltagerne i et pilotprojekt. Læs i denne artikel hvordan brugerne vurderer BeeTypes.

3 fordele ved 360 graders feedback

Det ligger i navnet. I en 360 graders analyse kommer man hele vejen rundt. Læs om fordele for den enkelte leder, for gruppen og for organisationen.