Globalisering skal opleves

De har været en uge i Indien og holder afslutning i Oxford. CfLs ABD-kursus tager globalisering bogstaveligt og flytter i perioder skolebænken ud i verden.

AF LISBETH NEDERGAARD, Dagbladet Børsen  

LONDON – Globalisering kan man ikke læse sig til. Den skal opleves. Derfor rykker deltagerne i ABD-toplederprogrammet en uge til Indien for at få den virkelige globalisering helt ind under huden.

ABD står for Advanced Business Development og er CfLs uddannelse for topledere. Tre af de dimitterede ledere fra ABD #62, er helt enige: Turen til Indien var epokegørende for dem personligt og for programmet som helhed.

”At være i Indien og opleve deres hverdag og vilkår i forretningslivet var i høj grad med til at sætte Danmark i perspektiv og give et meget reelt billede af virkeligheden ude i verden. Det får du ikke af Indien uden selv at være der,” siger Helle Birk Krogsgaard, økonomidirektør i Statens Serum Institut.

Rippet for luksus

Deltagerne havde inden afgang svært ved at sætte ord på, hvorfor det skulle være nødvendigt at flytte undervisningen helt derud. ”De virksomhedsbesøg, vi var på, var så stor en oplevelse, at vi aldrig havde fået den samme forståelse for den virkelige globalisering uden at være der og se det med egne øjne,” siger Claus Kaaber, direktør i Skat, Inddrivelse.

Globalisering er et af fokusområderne for ABD-uddannelsen, der forsøger at give deltagerne et fundament for at vurdere muligheder og konsekvenser af globaliseringen for deres egen virksomhed.

Derfor er den formelle afslutningsceremoni også afslutningen på en uges undervisning i det stemningsfyldte Oxford i England. Deltagerne har gennem undervisningsugen været indlogeret på Exeter Colleges bygninger fra det 13. århundrede – i dobbeltværelser skrællet for unødig luksus, som kunne distrahere fra studierne. De er blevet undervist af professorer fra Oxford University, og denne sidste uge har undervisningen fokuseret på networking, som igen er blevet direkte omsat fra teori til praksis. Studiets næstsidste aften er dedikeret til stiftende generalforsamling af netværksgruppen for hold ABD #62, hvilket ikke overraskende foregik på en af byens mange pubber.

Værdifuldt netværk

”Det er et hold mennesker med samme udfordringer som jeg. Vi er vidt forskellige steder erhvervsmæssigt, og derfor er der ingen konkurrence mellem os, og det kan gøre netværket værdifuldt og brugbart,” siger Nina Uldal, Head of Sales i Danske Spil. Holdet har aftalt at mødes to gange årligt fremover.

Alle tre har haft mange overvejelser om, hvilken executive uddannelse der var den rigtige for dem. MBA, specialiseret master, noget brancherelevant eller mere generelt, i Danmark eller udlandet – er bare nogle af dem. ”Jeg ville gerne have et dansk netværk, hvor folk har samme baggrund som jeg. Det får jeg brugt mere i det daglige fremover,” siger Helle Birk Krogsgaard.

Balanceret

Deltagerne er i alderen 37-47 år, og for de fleste gælder det, at kurset også er valgt, fordi det rent praktisk kan kombineres med et familieliv. Undervisningen ligger i arbejdstiden, og hjemmearbejdet siges at være overskueligt.

De fleste har en videregående uddannelse i forvejen og går efter den faglige og personlige udvikling som leder. Alle kommer med en personlig business case fra deres egen virksomhed, som der arbejdes med gennem hele forløbet, og den enkelte får feedback både fra tilknyttede erhvervspsykologer og de andre deltagere. Størstedelen kommer fra det private erhvervsliv.

”Fra Skats side har det været et klokkeklart ønske om input fra det private erhvervsliv. Vi skal netop have noget fra for eksempel den finansielle sektor. Vi sidder med samme problemer bare i forskelligt regi,” siger Claus Kaaber.

Flot afsked

En flot ceremoni et stemningsfyldt lokale i Oxford med meget højt til loftet og malerier af tidligere studerende som Nelson Mandela og Bill Clinton satte punktum for kurset. Den danske ambassadør i London, Birger Riis-Jørgensen holdt tale for dimittenderne med fokus på, at globalisering giver muligheder, hvis vi formår at udnytte dem rigtigt. ”Vi kommer fra et fredfyldt land, hvor børnene kan cykle til skole. Men vi skal oppe os, hvis vi vil blive ved med at være blandt de rigeste,” sagde ambassadøren og fremhævede samtidig vigtigheden af netværk. At dømme efter stemningen blandt kursisterne lover det godt for deres kommende netværk.