Tænk stort men start i det små

- og bevar de højteknologiske arbejdspladser herhjemme

Hos DELTA’s kreative ingeniører i Hørsholm kan virksomheder få starthjælp til test, udvikling og produktion af mindre volumener og hjælp til bagefter at skalere produktionen op til meget store mængder på det globale marked.

Industriens udfordringer med faldende produktivitet, manglende innovationskraft  og ledelseskompetencer inden for udvikling og produktion er ikke ukendte begreber hos et af landets Godkendte Teknologiske Servicevirksomheder, DELTA i Hørsholm. DELTA hjælper nemlig danske virksomheder med det, som de ikke kan selv: At teste ideer og udvikle dem med henblik på en fremtid i både Danmark og på det internationale marked. DELTA spiller på den måde en vigtig rolle i bevarelsen af højteknologiske arbejdspladser herhjemme.

Unik position i værdikæden

Selv om DELTA er en selvejende og uvildig servicevirksomhed, der er sat i verden for at hjælpe andre, tjener den også som en rollemodel for privatejede og børsnoterede virksomheder, som gerne vil udnytte det globale markeds muligheder, men bevare innovation, udvikling og ikke mindst værdifulde, højteknologiske arbejdspladser herhjemme.

DELTA har nemlig skabt sig en unik position i værdikæden gennem udvikling og produktion af små enheder, som de efterfølgende får produceret i meget store mængder i Asien, når der bliver behov for det. Koncernøkonomidirektør og direktionsmedlem Povl-André Bendz understreger, at der er en væsentlig forskel på DELTA som servicevirksomhed og privatejede virksomheder, men han tror alligevel, at erhvervslivet kan lære af DELTA’s model.

”I bund og grund handler det om for mange danske virksomheder at kunne tænke og samarbejde globalt, selv om de er små spillere i det store billede. Vores kunder efterspørger således ofte lille volumen, som de senere kan skalere op, hvilket vi hjælper dem med. Faktisk møder vi begejstring i erhvervslivet for den måde, vi kan gøre tingene på,” siger Povl-André Bendz.

Fra lille til stor skala

En stor del af DELTA’s forretning er at teste produkter og rådgive virksomhederne om, hvad der skal til for, at produkterne kommer til at fungere optimalt i den virkelige verden. Næsten hver dag kommer der således kunder ind ad døren med nye og spændende opfindelser, som DELTA skal teste, og virksomheden, som har mere end 200 ingeniører, har et forretningsområde, som kaldes for Idemolab. Her kan en kunde på blot 14 dage få afprøvet sine ideer til et nyt produkt og blive præsenteret for en prototype, som giver et meget klart billede af, om ideen har sin gang på Jorden. I DELTA kalder man det Rapid Prototyping.

DELTA har bl.a. specialiseret sig i udvikling og produktion i lille skala af mikroelektronik og ASIC design (Application Specific Integrated Circuit).

”Vi opfylder her en meget spændende mission ved at kunne producere mikrochips i små mængder. Når de får brug for at producere i store mængder, åbner vi døren til de helt store producenter i Asien og får lagt produktionen derud. Når kunden så skal lave en ny version af produktet, og der skal fremstilles et nyt ASIC design og igen produceres i mindre volumener, vender de tilbage til os. Det har skabt en gunstig form for cyklus,” siger Povl-André Bendz.

Plaster til mange slags ”sår”

Test, udvikling og rådgivning i forbindelse med opfindelser og videreudvikling af eksisterende teknologi kræver både nørder og Georg Gearløs-typer i medarbejderstaben, og hos DELTA er det et skulderklap at blive betegnet som sådanne. DELTA’s ingeniører udvikler også selv ideer, som danske virksomheder kan få gavn af. Det gælder f.eks. det elektroniske plaster, som er en kropssensor med indbygget elektronik, der kan måle mange forskellige ting i mennesket.

”Vi har f.eks. i samarbejde med Coloplast etableret et selskab, IctalCare, som udvikler plasteret med en indbygget epilepsialarm. Meningen er at kunne måle, når der er et epilepsianfald under opsejling. Alarmen kan derefter sendes trådløst til patientens mobiltelefon, til lægen, hospitalet eller de pårørende. Alt sammen for at hjælpe patienten igennem et anfald så godt som muligt. Der findes mange mennesker med andre former for kroniske sygdomme, som kan få hjælp på denne måde. Det kan være hjertesygdomme og lignende. Vi har således store forventninger til, at der opstår flere andre og nye selskaber, der vil anvende det elektroniske plaster,” slutter Povl-André Bendz.

 

Fakta om: DELTA DELTA står for Dansk Elektronik, Lys & Akustik og er en af Danmarks ni GTS-virksomheder, der sælger viden og rådgivning på almindelige kommercielle vilkår til primært danske virksomheder, men også udlandet henter hjælp hos DELTA. Således er virksomheden blevet en af de kendte spillere på området i Europa. DELTA’s forretningsområder omfatter elektronik, mikroelektronik, lys, optik, akustik, vibration og sensorsystemer. Virksomheden er selvejende og organiseret i tre hovedområder: Test & Rådgivning, Mikroelektronik og Lys & Optik. Nettoomsætningen lå i 2009 på 252 mio. kr. Bruttoresultatet var på 82 mio. og årets resultat 8 mio. kr.

Fakta om: Povl-André Bendz er født i 1962. Uddannet HA og derefter cand. merc. aud. fra Handelshøjskolen i København 1985-1991. Har bl.a. været revisor ved KPMG C. Jespersen, Account- and Treasury manager i Malaco A/S, økonomichef i Danisco A/S, Director of Finance at ALK-Abelló, økonomidirektør i Vir Biotech A/S og selvstændig headhunter og virksomhedskonsulent, tilknyttet SAM International A/S. Fra 2005 koncernøkonomidirektør (EVP og CFO) i DELTA. Medlem af Center for Ledelses netværk for direktører.