Mere om HR roi

Kære VP,

Kan du forestille dig ureflekteret at sige nej til din salgschef, hvis hun med ro i stemmen fortæller om en idé, hun har fået, der vil give en ROI på 40 % allerede i de første 12 måneder? Du vil sikkert regne hendes tal igennem, trække lidt sælger-optimisme fra, måske nå frem til, at du nærmere tror på, at ROI vil være 30 % på 12 måneder og så sammenligne med andre taktiske handlemuligheder du har. Og nå frem til, at salgschefens idé er den mest profitable på skrivebordet lige nu. Derefter eksekverer du.

Kan man forestille sig, at du vil have samme tænkemåde, hvis produktionschefen kommer med en lignende idé? Denne gang med en ROI på 18,4 % allerede de næste 12 måneder. Måske trækker du lidt mindre optimisme ud af beregningen, og derefter eksekverer du på den formentlig gode idé.

Kunne man også forestille sig, at din HR-chef kommer meget entusiastisk med en idé, der lyder som noget, ingen fornuftig virksomhed ville kunne leve uden? Og kunne man forestille sig, at der ingen, absolut ingen, beregninger ligger bag til at sandsynliggøre, at han har ret? Kunne man forestille sig, at du knap nok tænker på at spørge ham, om han vil beregne et økonomisk udbytte af sin idé? Mon ikke du først og fremmest interesserer dig for, hvor meget denne nye idé koster?

HR roi på 200-400%

Der er gode nyheder til dig: Der er en god sandsynlighed for, at den idé, som din HR-chef kom med, var den bedste. Gennem de seneste år har professionelle HR- chefer regnet talløse initiativer igennem i CfLs laboratorium. Og resultatet er entydigt positivt: Generelt har de HR-initiativer (også dem, som du med stor sikkerhed bortprioriterer) en 3-cifret ROI. Typisk ligger den mellem 200 og 400 %, også når du har trukket HR-optimismen ud af regnestykket.

Hvordan kan det dog være, at du aldrig får det at vide?  Sikkert både fordi du ikke spørger, og fordi HR som regel ikke har et svar, hvis du skulle finde på at spørge. Hold op med kun at gøre det til HR’s problem at sælge ideer ind til dig. Giv HR udfordringen med at stille et relevant regnestykke op, som viser, hvad der kan betale sig, og hvad der ikke kan.