Ledere vil tale med andre ledere - om ledelse

 

Ledelse er ikke kunst eller noget kun for de få, men alligevel er det vanskeligt. Det er det, fordi hverdagen er fyldt med dilemmaer og muligheder. Ledelse handler om at kunne afdække, hvilke ressourcer man har omkring sig, og hvilke værdier disse skaber af sig selv. Dygtige ledere formår at tilføre yderligere værdi til dette og dermed bringe det team, de ledere til et endnu højere niveau. Derfor er det situationsbestemt og helt umuligt at sætte på en generel formel, selv om vi er mange, der prøver. De mange formler og koncepter, vi som ledelseshus bidrager med, er gode til at skabe en ramme. Men indholdet i denne ramme må den enkelte leder finde afhængigt af de ressourcer, han har. Og her kommer andre ledere ind. Evnen til at lytte til andres erfaring, lade sig inspirere af andres ideer og være opmærksom på de fejl, andre har begået, gør forskellen på den gode og den dårlige leder. To ud af tre ledere siger det meget klart: Deltagelse i dialog med ledere fra andre virksomheder er den væsentligste kilde til at løfte ledelseskvalitet. ”Man kan ikke komme foran ved at gå i andres fodspor,” er en kendt kliché. Men jo, det kan man godt. Selv de mest unikke værdi-skabere har bl.a. været kendetegnet ved en helt unik evne til at lære af andre og oparbejde det til noget unikt.

Vores seneste INDIKATOR™ handler om mobilisering af forandring, og da vi udsendte invitation til at drøfte dette på KLUBHUSMØDE™, skete der noget markant. På to dage fik vi mere end 200 tilmeldinger, og vi endte med at gå på kompromis med vores eget princip om, at der maksimalt skal være 100 deltagere i Toldboden og 20 på øvrige lokationer. Hvorfor lige dette tema ramte en nerve skyldes nok, at mange står midt i det: Forandringsprocesser der er gode, mens de står på, men falder tilbage for tæt på udgangspunktet, når ledelsen skifter fokus. Hele 79 procent siger, at det er svært. 

Ledere har brug for at tale med andre ledere. For vi kender jo alle grebene til forandring. Der er ikke meget nyt, konsulenter og forskere kan fortælle om, hvordan man får tingene til at ske. Men at skabe en forandring, som giver mening for medarbejderen, og som sikrer, at drivkraften kommer indefra, så forandringen ikke er til at stoppe, selv når lederen kaster sig over nye initiativer, er der langt færre, der mestrer. Det kræver vedholdende og god ledelse.

PS: I disse dage taler vi meget om, at danske ledere er gode til at sætte retning, men dårlige til at eksekvere. Husk at strategi og eksekvering er to sider af samme sag.